Vinyl

Vinyl polyvinylchloride (PVC) is in zijn oorspronkelijke vorm een stevige kunststof. Om wegwerphandschoenen daaruit te vormen worden weekmakers (ftalaten) gebruikt.

Weekmakers geeft het materiaal de benodigde rekbaarheid, zachtheid en flexibiliteit. Anderzijds, kunnen de weekmakers loskomen van de handschoen, en bijvoorbeeld voedingsmiddelen besmetten. Daarom zijn vinyl handschoenen aanbevolen in de food sector uitsluitend voor niet-vette voedingsmiddelen.

Vinyl handschoenen zijn zeer prijsgunstig en hebben een glad comfortabel oppervlak. Ze zijn vrij van latex proteïnen en dus erg huidvriendelijk.

Vergeleken met nitril en latex zijn vinyl handschoenen minder elastisch en prikbestendig.

Latex

Latex is een natuurlijke grondstof dat verkregen is uit tropische rubberbomen (Hevea brasiliensis).

Latex handschoenen hebben een buitengewone elasticiteit en een ideale geschikte pasvorm.

Deze handschoenen hebben een bijzonder goede tastgevoeligheid, hoge weerstand tegen scheuren en is bestand tegen niet-agressieve chemicaliën (b.v. water, zuren en logen).

Latex kan leiden tot allergieën. De van nature aanwezige proteïnen in latex kunnen het lichaam binnendringen. Met name de gepoederde latex handschoenen, omdat poeder het vrijkomen van de latex proteïnen stimuleert.

Nitril

Nitril is gemaakt van synthetisch polymeer. Nitril is superieur ten opzichte van andere materialen. Nitril is 100% vrij van latex proteïnen en daardoor zeer huidvriendelijk.

Bijzonder goed bestand tegen oliën en vetten maar ook tegen chemicaliën, oplosmiddelen en virussen. Ten opzichte van vinyl en latex is nitril zeer goed bestand tegen slijtage en punctie. Nitril is extreem elastisch en heeft een uitstekende tastgevoeligheid. Verminderd transpireren in de handschoen. Niet geschikt voor ketonen, oxiderende zuren en stikstof.

Cellulose

Cellulose kwaliteit is gemaakt van papier waarbij de natuurlijke vezels voor de eerste keer gebruikt worden. Dit zijn lange vezels ten opzichte van ander kwaliteiten. Door de lange vezel is dit een sterke kwaliteit en het meest natsterk. Cellulose kwaliteit is zacht en helder van kleur.

Recycled

Recycled kwaliteit is een budget kwaliteit met een goede sterkte.

Recycled kwaliteit is gemaakt van gerecycled papier. De natuurlijke vezels zijn korter dan cellulose door het vermalen van het gerecycled papier.

Mixed

Mixed kwaliteit is een tussenkwaliteit. Minder sterk dan cellulose en sterker dan recycled. Mixed (Puretta) kwaliteit is een combinatie van cellulose en recycled kwaliteit. Een mix van lange en korte (vermalen) vezels

Nonwoven

Gemaakt van de vezels of filamenten. De stap van het maken van garens van de vezels of filamenten is niet nodig waardoor nonwovens in massa sneller en goedkoper geproduceerd kunnen worden.

Er zijn bestaan verschillende processen om de vezels of filamenten te binden:
Mechanische versteviging: Door middel van verhitting of bevochtiging of door het uitoefenen van druk weefsels aaneenhechten of samen doen klitten.
Chemische versteviging: door middel van bind- of kleefmiddelen komen zowel voor als oplossing in water, als in de vorm van dispersies of emulsies.
Thermische versteviging: hierbij gaat het om een droog, thermisch proces. Dit kan gebeuren door rechtstreekse versmelting van het garen of door verbinding van de garens met een hulpmiddel.

Nonwovens worden gebruikt in zeer veel verschillende toepassingen. Grote toepassingen zijn: kleding (Alcantara), maandverband en luiers, dweilen, poetsdoeken, zemen, disposable operatielakens, -kleding en beschermmiddelen, filtratie, isolatiematerialen, drager voor (auto)tapijt, firetdoek in plafonds etc.

PP Nonwoven:
Polypropyleen nonwoven is een recyclebaar materiaal welke sterk en licht in gewicht is.

PP/PE Nonwoven:
Polypropyleen nonwoven met een polyethyleen (LDPE) coating is spatwaterdicht en stoot omgevingsvocht af i.p.v. het op te nemen.

SMS Nonwoven:
SMS (Spunbond+ Meltblown + Spunbond) is een gecombineerde nonwoven bestaande uit 2 lagen spin gebonden en daartussen 1 laag meltblown. SMS nonwoven kan door middel van verschillende processen voorzien worden van speciale eigenschappen, waaronder: Antistatisch, water afstotend, antibacterieel, vlam vertragend, etc.

Nonwoven wegwerpdoeken:
Onze wegwerpdoeken worden gemaakt uit een mix van katoen, viscose en polypropyleen, geperst tot doeken.

Nonwoven microvezeldoeken:
Onze microvezeldoeken zijn samengesteld uit vezels van polyester en polyamide. Tijdens de productie van deze doeken ontstaan ruimtes in het materiaal waardoor het een zeer groot vocht en vuil absorberend vermogen krijgt.

Nonwoven poetspapier:
Nonwoven poetspapier is een mix van cellulose- en kunststofvezels. Ons nonwoven poetspapier voldoet aan de hoogste eisen. Ze zijn pluis- en krasvrij, zacht en super absorberend.

Nylon micromaas

Micromaas (micro mesh) is een elastisch gaas gemaakt van nylon. Nylon micromaas is aardig met zuren en oxiderende stoffen, goed met logen en uitstekend met oplosmiddelen.

Tyvek

Tyvek is een synthetisch materiaal dat bestaat uit vezels van HDPE (High Density Polyethyleen). Tyvek lijkt op papier en is te beschrijven en te bedrukken, maar scheurt niet, is vloeistofdicht en waterdampdoorlatend. Tyvek kleding beschermd de drager tegen kleine gevaarlijke deeltjes. Dat geldt ook voor deeltjes zoals lood, asbest, en schimmels.

PE

PE (polyethyleen) is één van de meest gebruikte kunststoffen wereldwijd. PE heeft uitstekende fysische en mechanische eigenschappen, zoals weerstand tegen olie, temperatuur, chemicaliën en het weer. Ze kunnen ook vertonen een superieure compressie set weerstand, vlamvertraging, treksterkte en slijtvastheid.

De meest voorkomende polyethyleen variëteiten
LDPE (Low Density Polyethyleen) is zacht en zeer flexibel. Voelt meer dicht dan HDPE en ritselt nauwelijks.
MDPE (Medium Density Polyethyleen) is twee keer zo sterk als LDPE, maar niet zo stijf als HDPE. Het is zeer scheurvast en punctie resistent.
HDPE (High Density Polyethyleen) is stijver, slijtvaster en een hogeren trekweerstand dan LDPE. Het ritselt net zoals papier.
CPE (Cast polyethyleen) is een gegoten film gemaakt van polyethyleen. CPE is gematigd elastisch, zeer vochtbestendig en uitzonderlijk sluitvast.